S ile Başlayan Terimler

SaaS (Software as a Service)

Yazılımın bir servis olarak sunulmasıdır. Bu modelde yazılım hizmet sağlayıcısının sunucularında barınır.

Satellite Bandwidth

Uydu bant genişliği. Uydu kanallarının frekans bant genişliği.

SCADA

Kritik hizmetleri izleme ve kontrol etme konusunda kilit öneme sahip bilgisayarları ve uygulamaları içeren sistemlerdir.

SCSI

Sabit Disk, CD sürücü, tarayıcı, yazıcı gibi aygıtları paralel arabirim standartlarından daha uyumlu ve gelişmiş bir şekilde kontrol eden standarttır.

SIEM (Security Information And Event Management)

Uygulamalar ve ağ donanımı tarafından oluşturulan güvenlik uyarılarının gerçek zamanlı analizini sağlarlar.

SMTP (Simple Mail Transfer Protokol)

SMTP, bir e-posta gönderme protokolü olup, e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirler.

Sniffing

Ağ üzerindeki veri paketlerinin yakalanarak içeriğinin okunması işlemidir.

SNMP (Simple Network Management Protocol)

Özellikle FastEthernet Switch ve Hub’lara bundle ya da opsiyonel olarak hizmet veren bir özelliktir. Bu özellik sayesinde Hub veya Switch ‘in yönetimi remote (uzaktan) yapılabilmekte, portların durumu hakkında loglar tutma imkanı sağlamakta, bu sayede ağınızda çıkabilecek herhangi bir sorunun keşfinde ve çözümünde kolaylık sağlayan bir protokoldür.

STP (Shielded Twisted Pair)

Korumalı burgulu RJ45 bağlantı için kullanılan kablo modelidir.
Bu kablolar kategori 3, kategori 4 ve Kategori 5 olarak sınıflandırılır.

Spanning Tree Protocol (STP)

STP bir IEEE 802.1 standardı olup anahtarlayıcı da dahil olmak üzere tüm köprü cihazlarında yazılım bazında spanning-tree algoritması kullanarak herhangi bir LAN segmenti (çarpışma etki alanı) arasında sadece tek bir aktif bağlantı kalması için bazı portları bloklar. Aynı zamanda duraklar arasında birden çok aktif yol bulunmasıyla meydana gelebilecek döngüleri de engeller.

Spyware (Casus Yazılım)

Bilgisayar kullanıcısının izni olmaksızın bilgisayar üzerinde yer alan verileri farklı bir kişiye veya kişilere aktaran zararlı yazılımlardır. Spyware virüsler çoğunlukla reklam amacıyla kullanılır ve indirilen bir yazılımın içerisine saklanarak kullanıcının farkında olmaksızın sisteme sızar.

SQL Injection

Web uygulamalarındaki güvenlik açıklarından faydalanarak SQL sorgusu ve komutlarının ilgili web uygulamasının barındığı sunucu üzerinde çalıştırılmasını sağlayan bir saldırı türüdür.

SSH (Secure Shell)

Ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. SSH, bir SSH istemcisini bir SSH sunucusuna bağlayarak istemci-sunucu mimarisi çerçevesinde güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli kanal sağlar.

SSL VPN (Secure Sockets Layer Virtual Private Network)

Herhangi bir ağa uzaktan güvenli bir şekilde erişmek için kullanılır. SSL VPN sayesinde SSL Sertifikalı şifreli bir iletişim sağlanır. IPSec VPN’de yaşanan zorluklar nedeni ile IPSec VPN’in yerini SSL VPN almıştır.

Statik ARP

Bilgisayar MAC adreslerini ARP istekleri ile öğrenmek, güvenlik zafiyeti oluşturabilmektedir. MAC Adreslerinin ve IP Adresi karşılıklarının bilgisayara el yordamı ile işlenmesine Statik ARP denilmektedir.

Statik NAT (Static NAT)

Yerel ağda kullanılmakta olan özel(sanal) IP’yi dışarıda kullanılacak olan genel IP’ye birebir çevirmedir. Yerel IP adresinin bütün portlarını gerçek IP adresine birebir eşitler.

Statik Yönlendirme (Static Routing)

Routera, sistem yönetici tarafından tanımlanmış sabit yönlendirme kurallarıdır. Hedef ağlara ulaşmak için sadece tek bir yol varsa Statik Yönlendirme yapılır.

Sunum Katmanı (Presentation Layer)

Sunum katmanı verinin biçimsel düzenlemelerinin yapıldığı katmandır. Örneğin; SSL, ASCII.

Supervisor Engine

Şase tabanlı anatarlarda cihazı kontrol eden ve L3 yönlendirmeyi yapan modüldür.

Switch

Hub ile aynı işi yapar. Switch kendine gelen verinin hangi adrese gideceğine bakar. O veriyi gönderen ve alacak olan arasında sanal bir bağlantı kurar. Diğer bilgisayarların haberi olmadan meşgul etmeden iletir. Atanmış yol sunar.

Şase Switchler

Genişleyebilir, Layer3 switchlerdir. Üzerinde normal şartlarda hiçbir port bulunmaz. Modüler bir yapıya sahiptirler.

ePati Siber Güvenlik Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.

Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü
Teknopark İdari Binası Kat:4 No: 411
Posta Kodu: 33343
Yenişehir / Mersin / TÜRKİYE

Web: www.epati.com.tr
e-Posta: bilgi@epati.com.tr
Tel: +90 324 361 02 33
Faks: +90 324 361 02 39