Dünya üzerindeki internet IP numaralarının dağıtımının yapıldığı yetkili kuruluştur. Kök DNS’lerin küresel yönetimini ve koordinasyonunu sağlar.
Elektrik ve elektronik mühendisleri enstitüsü. Bilgisayar ve elektrik endüstrisi için standartlar belirleyen kurum.
Sadece veri iletişimi için geliştirilmiş ISDN türevi bir iletişim yöntemidir. 64/128Kbps simetrik veri transferi sağlar. 0.4 mm standart 2 tel bakir kabloda 6 Km mesafeye kadar çalışabilir.
TCP/IP’de çoklu dağıtım üyelerini yönetmek için kullanılan bir iletişim protokolüdür.
IIS, Windows NT ve Windows 2000 platformlarında çalışan bir Microsoft Web Sunucusudur.
Sadece belirli bir kuruluş içindeki bilgisayarları, yerel ağları (LAN) ve geniş alan ağlarını (WAN) birbirine bağlayan, çoğunlukla TCP/ IP tabanlı bir ağdır. Intranet’ler Ağ geçitleri (gateway) ile diğer ağlara bağlanabilir. Temel oluşturulma amaçları, kuruluş bünyesinde bilgileri ve bilgi işlem kapasitesini paylaşmaktır.
Novell tarafından tanımlanmış olan ve uygulama programlarının ağ üzerinden veri alışverişinde bulunmalarını sağlayan, genellikle PC’ler üzerinde kullanılan ve geniş bir LAN topolojisini destekleyen bir protokoldür.
İnternet Kontrol Protokolü (İnternet Protokolü) standardını kullanan bir ağdaki cihazların birbirini tanımak, birbirleriyle iletişim kurmak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz bir numaradır.
Diğer bir adıyla IP Forwading, farklı networklerin birbirleriyle haberleşmek için hangi yolu kullanması gerektiğinin hesaplanmasıdır. Router lar paketleri IP paket başlığında bulunan hedef adres bilgisini kullanarak diğer router lara gönderir.
Bir sisteme veya ağa izinsiz erişim sağlamak için sahte IP adresi kullanılmasıdır.
Internet Protokolü (IP) kullanılarak sağlanan iletişimlerde her paket için doğrulama ve şifreleme kullanarak koruma sağlayan bir protokoldür. IPsec, içinde bulundurduğu protokoller sayesinde, oturum başlarken karşılıklı doğrulama ve oturum sırasında anahtar değişimlerini gerçekleştirme yetkisine sahiptir. İki bilgisayar arasında (host-to-host), iki güvenlik kapısı arasında (network-to-network), bir güvenlik kapısı ve bir bilgisayar arasında (network-to-host) sağlanan bağlantıdaki veri akışını korumak için kullanılır.
IPTV, LAN veya İnternet üzerinden, kablolu veya uydu yerine İnternet Protokolünü kullanarak televizyon izlemek için kullanılan bir teknolojidir
Halen kullanılmakta olan standart İnternet protokolüdür ve 32 bitten, başka bir ifadeyle sekiz bitlik 4 rakamdan oluşur.
Belirli hedef IP adreslerine ulaşılmak istendiğinde farklı bir gerçek IP adresinden çıkış yapılması istendiği durumlarda kullanılır.
IPv4’ten farklı olarak IPv6, 128 bit genişliğindedir. IP adresleri 32 bit uzunluğundadır ve birbirinden nokta ile ayrılmış dört oktetden oluşur.
ISDN ile ses, görüntü ve verilerin sayısal olarak birleştirilip aynı hat üzerinde taşınması sağlanır. Taşıma işlemi sayısal olarak yapıldığı için hata oranı düşük, ama kaliteli bir iletişim yöntemidir. BRI (Basic Rate : 2x64Kbps) ve PRI (Primary Rate : 30x64kbps = 2 Mbps) olarak ikiye ayrılır.
İnternet erişimi için servis sağlayan kurumlara verilen isimdir. Örnek;
Türk Telekom
,SBA Net
,Superonline
vb.
Soket, TCP/IP’de, veri iletişimi için gereken iki bilgi olan IP adresi ve port numarasının yan yana yazılmasıyla oluşan iletişim kanalıdır.
ePati Siber Güvenlik Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.
Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü
Teknopark İdari Binası Kat:4 No: 411
Posta Kodu: 33343
Yenişehir / Mersin / TÜRKİYE
Web: www.epati.com.tr
e-Posta: bilgi@epati.com.tr
Tel: +90 324 361 02 33
Faks: +90 324 361 02 39